Proiectul nostru Erasmus+ GDL – Gamification of Digital Learning (Gamificarea în învățarea digitală) promovează utilizarea Gamificării în învățarea online și față în față și își propune să sprijine profesorii și educatorii în dezvoltarea unei metodologii noi de predare, mai atractive, mai stimulative și mai incluzive.
Numeroase studii au arătat, de fapt, că Gamificarea, adică utilizarea jocurilor, a mecanismelor și dinamicii acestora în contextul educațional, poate îmbunătăți motivația, implicarea și interesul elevilor, sporind creativitatea, legăturile sociale și plăcerea de a se distra.
Principiul din spatele Gamificării este foarte simplu: distrează-te pentru a obține rezultate mai bune!
Astfel, jocul devine un adevărat instrument de predare care îi poate implica mai bine pe elevi și se poate asigura că abilitățile și cunoștințele învățate prin interacțiunile de joc rămân bine întipărite în memoria lor.
„Gamificarea” procesului de învățare nu înseamnă neapărat utilizarea jocurilor video, ci aducerea în educație a mecanismelor tipice jocurilor (puncte, niveluri, premii, bunuri virtuale, avataruri, clasamente, chestionare, ghicitori etc.), utilizând atât mediul fizic, cât și cel digital.
Gamificarea este o metodă extrem de utilă pentru susținerea și motivarea elevilor cu tulburări specifice de învățare. Este ușor de accesat și complet personalizabil: acest aspect îi poate ajuta pe elevii cu tulburări specifice de învățare, deoarece le permite profesorilor să adapteze materialele, fonturile și toate aspectele la nevoile elevilor. În plus, cu ajutorul Gamificării, profesorii oferă feedback instantaneu și constant, ceea ce este foarte important pentru acești elevi.
Integrarea elementelor de joc în predare este benefică atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Profesorii sunt stimulați de un nou mod de a preda, iar pregătirea lecțiilor prin aceste metode de predare inovatoare, poate fi o sursă de distracție nu numai pentru elevi, ci și pentru profesori.
Prin intermediul Gamificării și pregătirea de materiale personalizate, profesorii cresc nivelul de implicare în clasă, stimulând participarea și învățarea.
În cele din urmă, gamificarea oferă profesorilor instrumente mai bune pentru a-i ghida și recompensa pe elevi, permițând o monitorizare mai ușoară a performanțelor și progreselor acestora. Profesorii le pot oferi elevilor un feedback aliniat la programul de studiu pentru a le susține învățarea, iar colegii de clasă le pot oferi, de asemenea, feedback cu aprecieri și comentarii.
Gamificarea nu este o practică recentă, însă pandemia de Covid19 a făcut ca necesitatea de a dezvolta metode de Gamificare să devină mai urgentă pentru a face față nevoii de regândire a lecțiilor online. Această schimbare bruscă i-a găsit pe profesori nepregătiți pentru acest nou mod de predare, ceea ce a făcut dificilă adaptarea lor și a elevilor lor la mediul eLearning de urgență.
Două dintre rezultatele proiectului nostru, Compendiul și Setul de instrumente tehnice, au tocmai scopul de a ajuta profesorii să își sporească competențele digitale în utilizarea Gamificării, oferindu-le îndrumări practice și exemple concrete.