Το πρόγραμμα Erasmus+ «GDL – Gamification of Digital Learning» (Παιχνιδοποίηση της ψηφιακής μάθησης) προωθεί τη χρήση της παιχνιδοποίησης στη διαδικτυακή και τη δια ζώσης μάθηση και έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ανάπτυξη μιας νέας, πιο ελκυστικής, διεγερτικής και χωρίς αποκλεισμούς διδακτικής μεθοδολογίας.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η παιχνιδοποίηση, δηλαδή η χρήση παιχνιδιών και των μηχανισμών και δυναμικών τους στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, μπορεί να βελτιώσει τα κίνητρα, τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών, αυξάνοντας τη δημιουργικότητά τους, τους κοινωνικούς δεσμούς και την ευχαρίστησή τους.
Η βασική αρχή πίσω από την παιχνιδοποίηση είναι πολύ απλή: διασκεδάστε για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα!
Με αυτόν τον τρόπο, το παιχνίδι γίνεται ένα πραγματικό εργαλείο διδασκαλίας που μπορεί να εμπλέξει καλύτερα τους μαθητές και να διασφαλίσει ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που μαθαίνουν μέσω των αλληλεπιδράσεων του παιχνιδιού θα παραμείνουν σταθερά αποτυπωμένες στη μνήμη τους.
Η “παιχνιδοποίηση” της μαθησιακής διαδικασίας δεν σημαίνει απαραίτητα τη χρήση βιντεοπαιχνιδιών, αλλά την εισαγωγή των τυπικών μηχανισμών των παιχνιδιών (πόντοι, επίπεδα, βραβεία, εικονικά αγαθά, avatars, κατατάξεις, κουίζ, αινίγματα κ.λπ.) στην εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας τόσο το φυσικό όσο και το ψηφιακό περιβάλλον.
Η παιχνιδοποίηση είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη μέθοδος για την υποστήριξη και την παρακίνηση μαθητών με ειδικές μαθησιακές διαταραχές. Είναι εύκολα προσβάσιμη και πλήρως προσαρμόσιμη: αυτή η πτυχή μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές διαταραχές, επειδή επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να προσαρμόζουν το υλικό, τις γραμματοσειρές και όλες τις πτυχές στις ανάγκες των μαθητών. Επιπλέον, με την παιχνιδοποίηση, οι εκπαιδευτικοί παρέχουν άμεση και συνεχή ανατροφοδότηση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για αυτούς τους μαθητές.
Η ενσωμάτωση στοιχείων παιχνιδιού στη διδασκαλία είναι επωφελής τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται από έναν νέο τρόπο διδασκαλίας και η προετοιμασία των μαθημάτων μέσω αυτών των νέων καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας μπορεί να αποτελέσει πηγή διασκέδασης όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους ίδιους.
Μέσω της παιχνιδοποίησης και της προετοιμασίας προσαρμοσμένου υλικού, οι εκπαιδευτικοί αυξάνουν το επίπεδο εμπλοκής στην τάξη, διεγείροντας τη συμμετοχή και τη μάθηση.
Τέλος, η παιχνιδοποίηση προσφέρει στους εκπαιδευτικούς καλύτερα εργαλεία για την καθοδήγηση και την επιβράβευση των μαθητών, επιτρέποντας την ευκολότερη παρακολούθηση των επιδόσεων και της προόδου τους. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δίνουν στους μαθητές ανατροφοδότηση ευθυγραμμισμένη με το πρόγραμμα σπουδών για να υποστηρίξουν τη μάθησή τους, ενώ οι συμμαθητές τους μπορούν επίσης να τους δίνουν ανατροφοδότηση με εκτίμηση και σχόλια.
Η παιχνιδοποίηση δεν είναι μια πρόσφατη πρακτική, ωστόσο, η πανδημία έχει καταστήσει πιο επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης μεθόδων παιχνιδοποίησης για την αντιμετώπιση της ανάγκης επανεξέτασης των διαδικτυακών μαθημάτων. Αυτή η ξαφνική αλλαγή βρήκε τους εκπαιδευτικούς απροετοίμαστους για αυτόν τον νέο τρόπο διδασκαλίας, καθιστώντας δύσκολη την προσαρμογή των ίδιων και των μαθητών τους στο περιβάλλον της διαδικτυακής μάθησης.
Η Συλλογή και η Τεχνική Εργαλειοθήκη του έργου μας στοχεύουν ακριβώς στο να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να αυξήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες στη χρήση της Παιχνιδοποίησης, παρέχοντάς τους πρακτική καθοδήγηση και συγκεκριμένα παραδείγματα.